Partikül boyut dağılımı, inşaat malzemeleri, ilaçlar, seramikler, renkli pigmentler, gübreler ve emülsiyonlar dahil olmak üzere tozlar veya dispersiyonlar içeren çeşitli uygulamalarda kritik bir rol oynar. Uygulama yelpazesi genişledikçe, boyut aralığı, ölçüm süresi ve tekrarlanabilirlik açısından ölçüm yöntemlerine yönelik gereksinimler de artmaktadır.
Özellikle ölçüm aralığı sınırlarına yakın partikülleri ölçmek ve aynı anda hem küçük (nanometre aralığı) hem de büyük partiküllerin (milimetre aralığı) partikül boyutlarını polimodal veya geniş dağıtılmış örnekler için tespit etmek zordur. Ancak, Bettersizer S3 Plus gibi modern lazer difraksiyon partikül boyut analizörleri, çok küçük partiküllerin geri saçılmış ışığını tespit eden ve entegre yüksek hızlı CCD kamera ile büyük partikülleri yakalayan yenilikçi optik sistem tasarımıyla bu zorlukları ele alarak lazer difraksiyon teknolojisi ve görüntü analizinin bir kombinasyonunu elde eder.
Ölçüm Yöntemi
Partikül boyutlandırmada lazer kırınımı yöntemi, lazerin (monokromatik ve tutarlı ışık) boyutları ölçülmesi gereken partiküllerle etkileşimini içerir. Işık dalgalarının partiküller tarafından kırınımı, boyutlarına bağlı olarak belirgin bir örüntü izler: daha büyük partiküller ileri yönde daha fazla ışık saçar. 100 nm'den daha küçük partiküller için, saçılma yoğunluğu tüm yönlerde hemen hemen aynıdır.
Saçılmanın yoğunluğu, açıya bağlı olarak sabit dedektörler tarafından belirlenir. Bettersizer S3 Plus lazer kırınım partikül boyut analizörü gibi son teknoloji lazer kırınım sistemleri, ileri, yan ve geri yönleri kapsayan 0,02 – 165° sürekli açısal aralıkta saçılma yoğunluklarının ölçülmesini sağlar. Bu, yenilikçi Çift Lens ve Eğik Olay (DLOI) optik sistemi sayesinde mümkün olur: Fourier lensleri (toplu lens), lazer ve partiküller arasına ve ayrıca partiküller ve dedektörler arasına yerleştirilir. Partiküller, paralel bir lazer ışını içindeki ışıkla etkileşime girer. Bu, çok büyük açılarda (geri saçılma yönünde) saçılan ışığı algılama avantajı sunarak, çok küçük partiküllerin bile hassas bir şekilde algılanmasını ve ölçülmesini sağlar. DLOI teknolojisi ayrıca geleneksel ölçüm kurulumlarıyla ilişkili sorunlardan kaçınmaya yardımcı olabilir. Sonuç olarak, ölçümden önce belirli partikül boyut ölçüm aralığı için uygun lenslerin seçilmesine gerek kalmaz (Fourier optiğinin aksine) ve partiküllerin hepsi aynı düzlemde yer almadığında değişen partikül-dedektör mesafelerinden kaynaklanan ölçüm hataları da ortadan kalkar (ters Fourier optiğine kıyasla).
Ölçülen saçılma spektrumları, FRAUNHOFER veya MIE teorisini uygulayarak partikül boyut dağılımını belirlemek için kullanılır. FRAUNHOFER teorisine göre, saçılma deseni ince, opak ve küresel parçacıklara atfedilir ve kırınım yalnızca kenarlarda meydana gelir. Sonuç olarak, bu hesaplama için malzemenin ek optik giriş sabitlerine gerek yoktur. Buna karşılık, MIE teorisi, ışığın maddeye nüfuz ettiği ve partikülün atomlarında elastik olarak dağıldığı anlamına gelen neredeyse yarı saydam ve küresel partiküller kavramına dayanır. Her boyuttaki partikül için uygun olan bu teori için hem partiküllerin hem de sıvının karmaşık kırılma indisinin bilinmesi gerekir.
Şekilde, Bettersizer S3 Plus kullanılarak ölçülen bir kalsiyum karbonat tozu için hacim tabanlı partikül boyut dağılımının bir örneği gösterilmektedir. Grafik, kümülatif verim eğrisini mavi renkte ve karşılık gelen histogramı siyah çubuklarla göstermektedir.
Cihazlarımız ile ilgili detaylı bilgi ve fiyat seçenekleri için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
19 Mayıs Mahallesi Sumer Sokak Sumko Sitesi A7 BLOK NO:3CL İç Kapı No:4, 34736 Kadıköy/İstanbul
info@ankaanalitik.com.tr
+90 (216) 577 52 96
© AnkaAnalitik.com.tr. All Rights Reserved. Designed by Bayraktar Tasarım